Bekijk de uitzending via Uitzending Gemist. In maart 2018 is het twee jaar geleden dat de EU-Turkije deal gesloten werd. Het zou vluchtelingen van de verdrinkingsdood moeten redden. Een noodzakelijk kwaad volgens sommigen, een duivels pact zeggen anderen. Gerald Knaus is architect van de deal. Hij wordt verguisd door extreem rechts en mensenrechtenorganisaties, maar ook bewonderd om zijn intellectuele moed. Onvermoeibaar reist Knaus door Europa om te pleiten voor een beter Europees asielbeleid, waarbij mededogen gecombineerd wordt met realistische oplossingen.

Ondertussen zitten op Lesbos vanwege zijn deal duizenden vluchtelingen al maanden vast onder erbarmelijke omstandigheden. De lokale bevolking, vrijwilligers uit heel Europa en vluchtelingen zelf proberen de situatie te verlichten. Inmiddels dient de EU-Turkije deal als voorbeeld voor het sluiten van nieuwe deals met landen in Noord-Afrika. Maar werkt die EU-Turkije deal eigenlijk wel? Voor wie werkt die dan? En wat hebben we geleerd van de deal? De Deal toont de gevolgen van de deal en mogelijke oplossingen voor het huidige Europese vluchtelingenbeleid.

De uitzending was op 14 maart 23:20 bij de EO. 55 minuten

Fred Matser (founder)

Fred Foundation was founded by Fred Matser in 1996 to contribute to the development of a more functional society. From a vision of interconnectedness of life and circular thinking.

Read more about Fred