Fred Matser (filantroop en investerder) op nummer 32 in Trouw duurzame 100. Fred Matser is een stille weldoener. Hij noemt zichzelf ‘humanitarian, een social investor’. Deze filantroop zet zich al 35 jaar fulltime in voor een duurzame samenleving. In het afgelopen jaar steunde Matser de zonnepanelen-schooldakrevolutie van Duurzame 100-genoot Roebyem Anders (9), Social Impact Ventures van Willemijn Verloop, de klimaatcampagne van Urgenda en gaf hij geld aan bedrijven als Metabolic van Eva Gladek (nummer 25), Taxi Electric en Fastned.

Fred is zoon van projectontwikkelaar Johan Matser, die onder meer het Galgenwaardstadion in Utrecht en winkelcentrum De Hilvertshof in Hilversum bouwde. Fred nam de zaak over op 26-jarige leeftijd. Maar zijn hart lag niet bij het zakendoen. In de jaren negentig verkocht hij de onderneming. Met de opbrengst steunt hij via zijn Fred Foundation tal van groene initiatieven.

Zijn visie omschrijft hij zo: “Ik initieer, inspireer, ondersteun en geef leiding aan initiatieven die bijdragen aan het creëren van een meer dynamische balans in de samenleving.” Duurzaamheid gaat om veel meer dan ‘groen’ en het klimaat, vindt hij. “Duurzaam gaat ook over ons welzijn, educatie, zorg, vluchtelingen en ons bewustzijn. Dat begint van binnenuit. Als ons bewustzijn niet voldoende open is, dan blijven wij naar buiten toe vervuilen.”

Ook via PYMWYMIC, een club van vermogende investeerders, probeert hij anderen te inspireren tot waarde-gedreven investeren.

Bron: Trouw

Fred Matser (founder)

Fred Foundation was founded by Fred Matser in 1996 to contribute to the development of a more functional society. From a vision of interconnectedness of life and circular thinking.

Read more about Fred